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VIRUS
Beiträge zur Sozialgeschichte der Medizin
Band 13

Schwerpunkt: Alternative und komplementäre Heilmethoden in der Neuzeit

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Die Zeitschrift "Virus - Beiträge zur Sozialgeschichte der Medizin" ist das Publikationsorgan des Vereins für Sozialgeschichte der Medizin und erscheint einmal jährlich.
Sie versammelt wissenschaftliche Beiträge verschiedener Disziplinen, die sich mit Themen aus den Bereichen Medizin, Gesundheit und Krankheit in historischer, kultur- und/oder sozialwissenschaftlicher Perspektive empirisch auseinandersetzen. Weitergehende Einschränkungen für Beitragsvorschläge in thematischer oder methodischer Hinsicht bestehen nicht.
Der "Virus" publiziert vornehmlich Beiträge mit Bezug zur Geschichte der Medizin in Österreich, dessen Nachbarländern sowie der ehemaligen Habsburgermonarchie. Vergleichend angelegte Arbeiten können aber über diesen Rahmen auch hinausgreifen. Hinsichtlich der behandelten Zeiträume bestehen keine Eingrenzungen, jedoch stehen Beiträge zur Medizin in der Neuzeit und der Moderne/Postmoderne im Vordergrund (16.-21. Jahrhundert).

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VIRUSBeiträge zur Sozialgeschichte der MedizinBand 13
ISSN 1605-7066
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ISBN 978-3-7001-8764-6
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„Gesunde“ Kochbücher – Diätetik in Kuranstalten um 1900

    Christina Vanja

VIRUS Band 13, pp. 115-132, 2020/07/23

Schwerpunkt: Alternative und komplementäre Heilmethoden in der Neuzeit

doi: 10.1553/virus13s115

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doi:10.1553/virus13



doi:10.1553/virus13s115



doi:10.1553/virus13s115

Abstract

Since ancient times, a healthy diet was seen as the basis of a long life. Opinions on what constituted a healthy diet differed. The years around 1900 were characterised by anxiety and a desire for a healthier life style outside the cities. During this time, many private and a few public sanatoria for the neurotic as well as for the consumptive opened their doors for the first time. In the country houses, healthy meals stood at the center of a wholesome regimen. Both physicians and lay-managers of these sanatoria made “correct nutrition” to the fundamental part of the cure. Some healers referred to the new sciences (physiology, biology and chemistry), while other entrepreneurs made more use of their own life experience or their (religious) philosophy and the idea of a “natural” medicine as an argument. Sanatoriums often created their ownspecial dishes for their guests. Examples are the “Birchermüesli” (Dr. Bircher-Benner) inZurich or the “Cornflakes” (Dr. Kellogg) in Battle Creek, USA. Special industries now produced healthy food to sell all over the world. To help patients to continue the cure at home by preparing the sanatoria’s dishes, some (mainly female) cooks published their recipes. Many cookery books were highly published and made the sanatoria well known. In this article we will study some of these cookery books.

Keywords: Cookery books, diet, sanatorium, alternative medicine, health industry, fin de siècle